Platenspeler & Compact Disc.

 

Deel 1.                Deel 2.

De Platenspeler.                De Compact Disc.

De Phonograph.                De Evolutie Van De CD.

..........................................                Een Encyclopedie o/e Plaatje

 

       

 

 

Deel 1.

 

DE PLATENSPELER.

 

Deze revolutie begon in 1877, toen Thomas Alva Edison er als eerste in slaagde om het geluid van de menselijke stem te registreren en te produceren.

 

DE PHONOGRAPH.

 

In 1888 ontwierp Berliner een ander systeem. De GRAMOPHONE. In 1891 slaagde diezelfde Berliner er ook in de opname te vermenigvuldigen. Berliner legde daarmee de grondslag voor de fabricage van de huidige grammofoonplaat.

Tien jaar later zou Caruso als eerste voor de plaat beginnen zingen (^1898).

De microfoon is ontstaan in 1894.

 

Naar Boven NAAR BOVEN.

 

Deel 2.

 

 

DE COMPACT DISC.

 

Rond de jaren ‘80 kwam PHILIPS met een product op de markt. Men dacht dat het een concurrent voor de “normale” platenspeler was. En buiten het feit dat de nieuwe plaatjes klein en onbreekbaar waren en dat de muziekweergave zo goed als perfect was, dachten de niet-ingewijden dat de C.D. nog een tijdlang toekomstmuziek zou zijn.

De prijzen vertonen een duidelijk dalende trend. Zowel de plaatjes als de apparatuur komen kwa prijs binnen bijna ieders bereik.

Wie denkt dat de C.D. een Japanse uitvinding is, slaat de bal immers mis.

Dankzij SONY is de ontwikkeling tot stand gekomen. Maar de C.D. zelf is een Vlaamse uitvinding. Gemaakt in de PHILIPS fabriek te Hasselt.

 

Het C.D. schijfje heeft een doorsnede van 12 cm en de speelduur bedraagt maximaal 74 minuten. Naast de normale CD is er ook de CD-single: een CD met een diameter van 8 cm en een speelduur van ca. 20 minuten. De VIDEO SINGLE is goudkleurig en heeft een doorsnede van 12 cm. Daar staan 6 minuten beeld en geluid op en nog eens 20 minuten geluid alleen. Het is een ideale drager voor een videoclip met daarbij ook nog muziek.

 

De Evolutie Van De C.D.-Verkoop.

In de hele wereld steeg de verkoop van C.D. platen van 15 miljoen in 1984 via 40 miljoen een jaar later naar 120 miljoen in 1985, om in 1987 het onvoorstelbare getal van 240 miljoen te bereiken. Meteen was in 1987 de verkoop van C.D.-schijfjes groter dan die van vinylplaten.

Bij ons   Spelers  Platen
1984   15.000 220.000  
1985  25.000 430.000  
1986  60.000  1.000.000
1987  120.000 2.000.000

 

       

In de hele wereld steeg de verkoop van CD-platen van 15 miljoen in 1984 via 40 miljoen een jaar later naar 120 miljoen in 1986, om in 1987 het onvoorstelbare getal van 240 miljoen te bereiken. Meteen was in 1987 de verkoop van CD-schijfjes groter dan die van vinylplaten.

 

Een Encyclopedie Op Een Plaatje.

 

Er zullen allicht niet zoveel men­sen meer rondlopen die nog nooit van CD gehoord hebben. Van dat wonderbare kleine plaatje waarop zo'n mooie muziek staat, dat onverslijtbare zilverkleurige ding dat met de dag goedkoper wordt. Maar wat het einde op muzikaal gebied leek, blijkt pas een beginstadium te zijn. Met ‘Modem’ en Stephan Mores werpen we een blik in de toekomst.

 Toen zo'n jaar of vijf geleden Philips zijn jongste spitstechnologisch product aan de pers voorstelde dacht iedereen : ha, een concurrent voor de ‘normale’ platendraaier. En buiten het feit dat de nieuwe plaatjes klein en onbreekbaar waren en dat de muziekweergave zo goed als perfect was, dachten de niet-ingewijden dat CD nog een tijdlang toekomstmuziek zou zijn.

In een mum van tijd echter zijn de kinderziekten -lees : het te lage aanbod van plaatjes, veroorzaakt door de onverwacht grote belangstelling genezen. De keuze is ruim, omvat naast klassieke muziek ook pop, folk, opera en ga zo maar verder en ook de prijzen vertonen een duidelijk dalen­de trend. Zowel de plaatjes zelf, de software, als de apparatuur, de hardware, komen kwa prijs binnen bijna ieders bereik. De toestellen worden met de dag gesofistikeerder : je kan ze programmeren naar hartewens. Programmeren, een woord dat in de computerwereld schering en inslag is en ‘dus’ ook in het CD-gebeuren. Want het is al een poosje duidelijk dat het CD-systeem voor heel wat meer kan worden ingeschakeld dan voor geluidsweergave alleen. Je kan schijfje als geheugen gebruiken, je kan er beeld op brengen, beeld en geluid samen.

“Dat is wat gebeurt op onze nieuwe video-single”, vertelt Jullen Michiels van Philips' public relations.

“Dat is een schijfje, even groot als de bekende CD, maar goudkleurig. Daar staan 6 minuten beeld en geluid op en nog eens 20 minuten geluid alleen. Het is een ideale drager voor een videoclip met daarbij ook nog muziek van bijvoorbeeld dezelfde zanger of popgroep. De nodige apparatuur komt weldra op de markt, maar intussen kan je al van de klank genieten op je gewone CD-speler.”

 

Naar Boven NAAR BOVEN.